donderdag 30 mei 2013

AMD heeft Opteron X-serverprocessors aangekondigd

Algemeen:

Op 29 mei 2013 heeft AMD hun nieuwe familie van low power server CPU's onthult. Het gaat hier over de AMD Opteron™ X-Series. Deze komt in twee varianten: de AMD Opteron X2150 en de AMD Opteren X1150. Het verschil tussen deze twee is dat de X2150 een ingebouwde GPU heeft en de X1150 niet. Deze processoren zouden moeten gaan concurreren met Intel's Atom server processoren.

Specifiekere informatie:

Beide van deze processoren zijn quadcore. Ze worden geleverd als socs en beschikken over 'Jaguar'-cores. AMD zegt dat ze veel beter zouden moeten presteren dan gelijkaardige cpu's van de concurrentie. Dit zou moeten zijn zijn omdat ze vier cores hebben en 32 GB werkgeheugen per socket ondersteunen. Bij de S1200-serie van Intel's Atom processors ligt dit veel lager. Toch ligt het maximale tdp (thermal design power) van AMD's processors hoger dan die van Intel.

Vergelijkingstabel

Het tdp van de twee processors heeft een variabele waarde. Dit is afhankelijk van de ingestelde klokfrequentie van de CPU en de GPU in het BIOS. AMD noemt dit resultaat een tdp range. Deze range ligt tussen de 11 en 22 watt bij de Opteron X2150 en tussen de 9 en 17 watt bij de Opteron X1150.

Prijzen en gebruik:

AMD stelt deze twee processors beschikbaar voor prijzen van $64 voor de X1150 en 99 dollar voor de X2150. HP heeft al aangekondigd dat de Opteron X-processors in zijn Moonshot-servers zullen leveren, waar ik recent over geblogd heb.

Bronnen:

dinsdag 28 mei 2013

Windows 8-update wordt gratis en gaat Windows 8.1 heten

Algemeen:

Windows Blue, oftewel de Windows 8-update, zal dus Windows 8.1 gaan heten. De update zal ook gratis beschikbaar zijn, ondanks dat er gezegd werd dat je er moest voor gaan betalen. Dit is aangekondigd door Tami Reller, die cmo en cfo is bij de Windows-afdeling van Microsoft. Microsoft heeft ook aangekondigd dat de previewversie van Windows 8.1 op 26 juni zal verschijnen.

Microsoft streeft naar een release eind dit jaar, als de update wordt uitgebracht, dan zal deze op het startscherm zichtbaar zijn. De update zal ook op Windows 8 RT verschijnen, dat een Windows 8-versie is voor tablets die een ARM-processor hebben.

Als we naar gelekte testversies van Windows 8.1 zien, lijkt het erop dat Microsoft meer aandacht wil besteden aan desktopgebruikers. De details over de vernieuwingen zijn verwacht op de Build-conferentie op 26 juni. Toch vermoeden ze dat de startknop zal terugkeren en zou het mogelijk zijn om het startscherm te kunnen overslagen bij het opstarten, om zo direct op het bureaublad te belanden. Ook zou Windows 8.1 ondersteuning moeten bieden aan meerdere resoluties voor vooral tabletschermen. Naar verwachting gaan verschillende fabrikanten Windows-tablets met een 7"- of 8"-touchscreen uitbrengen.

Bron:

IBM: flash-geheugen voor servers en opslagsystemen

Algemeen:

IBM heeft aangekondigd dat ze een miljard dollar opzij houden voor de ontwikkeling van flash-geheugen voor servers en opslagsystemen. IBM heeft ook de beschikbaarheid van de FlashSystem-opslagsystemen aangekondigd. Deze miljard dollar zou uitstekend zijn voor servers waarop veel transacties tegelijk moeten uitgevoerd worden. IBM zegt dat er bij bedrijven steeds meer data opgeslagen wordt en steeds snellere toegang tot die data gevraagd wordt. Daarom wil het bedrijf flash-geheugen gaan integreren in hun assortiment, omdat de huidige harde schijven niet snel genoeg zouden zijn.

Opslagsystemen:

IMB heeft al vier opslagservers in de FlashSystem-serie uitgebracht. Er zijn dus al opslagsystemen waarvoor het bedrijf flash-geheugen gebruikt. FlashSystem 810 beschikt over 10,3TB eMLC-opslaggeheugen, heeft een maximale leessnelheid van 3,3GB/s via fibre channel en haalt 5GB/s via InfiniBand. De schrijfsnelheid ligt op 2,8GB/s. FlashSystem 710 heeft minder opslagcapaciteit, 5,2TB, maar beschikt over slc-geheugen en heeft een maximale schrijfsnelheid van 4,5GB/s via InfiniBand. FlashSystem 820 doet er wat capaciteit betreft nog een schepje bovenop en is leverbaar in uitvoeringen met 12,4- en 24,7TB opslag. FlashSystem 720 tot slot, kan geleverd worden met 6,2TB en 12,4TB opslag.

Het grote voordeel van de FlashSystems is het grote aantal iops die de opslag-arrays kunnen leveren. Bij leesacties met datablokken van 4kB halen de FlashSystem-systemen volgens IBM ruim boven de 500.000iops. Bij schrijven is dat 280.000iops voor het 820-systeem tot 470.000iops voor de FlashSystems 710 en -910. De FlashSystems worden in raid 0-configuratie geleverd, terwijl de 720- en 820-systemen ook geconfigureerd kunnen worden als raid 5, met iets minder netto-opslagcapaciteit door pariteitsblokken.

Bronnen:

HP en zijn energiezuinige Moonshot-servers

Algemeen:

HP heeft zijn eerste Moonshot-servers aangekodnigd. Deze zullen draaien op Intel Atom-cpu's maar er zullen ook ARM-versies uit komen. De computerfabrikant werkt al een tijdje aan zijn nieuwe serverproducten die vallen onder Project Moonshot. De Moonshot-technologie zorgt er voor dat deze servers zeer compact zijn. Als je de rekenkracht wilt uitbreiden moet je extra cartridges in een rack plaatsen. HP zegt dat je 1800 servers kunt plaatsen in één 47U-rack. Dat is acht keer meer dan met conventionele servers. HP wil gebruik maken van energiezuinige processors waardoor het stroomvebruik ook sterk zal dalen. Daardoor zijn deze compacte en energiezuinige Moonshot-servers ideaal voor moderne datacenters. 

Eerste Moonshot-product:

De ProLiant Moonshot Cartridge is het eerste Moonshot-product dat HP heeft aangekondigd voor marktintroductie. Deze bevat dualcore Atom S1260-processors van Intel met een kloksnelheid van 2Ghz. Elke module beschikt over een harddisk, een gigabit-netwerkaansluiting en over 8GB werkgeheugen. HP zegt dat deze basisconfiguratie, waarbij er 45 cartridges in een enkele Moonshot-server geplaatst kunnen worden en maximaal 40 Moonshot-servers in een rack, bijvoorbeeld inzetbaar is als webserver.

Prijzen:

Een Moonshot-systeem met Atom-cpu's die standaard op Linux zal draaien, zal een prijskaartje hebben beginnend vanaf 61.875 dollar. Dit is de prijs voor een Moonshot 1500 Chasis met een geïntegreerde switch en 45 Moonshot Cartridges. Deze hardware is al vanaf april beschikbaar in de VS en er zullen ook andere configuraties in de loop van dit jaar beschikbaar komen.

Bronnen:

Server die 16,5 jaar draaide offline gehaald

Algemeen:

Op 29 maart 2013 werd een server met een uptime van 16,5 jaar offline gehaald. Deze server  werd voor het laatst herstart voor een update op 23 september 1996 en bevondt zich toen in een radiostation. Na dat deze opnieuw opgestart was, is er niets meer met de server gebeurd.

Informatie over de server:

De server met de naam INTEL, genoemd naar zijn processor, beschikte over twee 5,25 inch Quantum SCSI-schijven. Deze server draaide NetWare 3.12, dit besturingssysteem bood waterdichte bestands- en printerdeling. De server bevondt zich op de moment van neerhalen in een datacenter van een groot financieel bedrijf.

Reden:

De server werd neergehaald door de systeembeheerder omdat hij maar klachten bleef krijgen over verontrustende geluiden en besloot daarom de server offline te halen. 

Persoonlijke mening:

Ik vind dit zeer indrukwekkend aangezien dat de server 16,5 jaar heeft kunnen draaien zonder enige onderbreking. Ik vind het ook zeer merkwaardig dat er geen stroomonderbrekingen zijn geweest, maar de systeembeheerder verklaarde dat het kon zijn omdat deze in een blok van een ziekenhuis staat, waar stroom een prioriteit is.

Bronnen:

zondag 17 februari 2013

Ubuntu for Phones

Algemeen:

Canonincal, de ontwikkelaar van Ubuntu, heeft bekend gemaakt dat de eerste smartphones met Ubuntu begin oktober 2013 in de schappen liggen. Deze mobiele variant van Ubuntu, genaamd Ubuntu for Phones, is ontwikkeld op basis van de Android-kernel en drivers, maar er wordt geen gebruikt van de Java Virtual Machine. Er wordt ondersteuning geboden voor zowel ARM- als x86-processors en Android-fabrikanten zullen zonder moeite het besturingssysteem op hun toestellen kunnen draaien. Ubuntu biedt ondersteuning voor HTML5- en native-applicaties.

Onderscheiden van de concurrentie:

Om zichzelf te onderscheiden van de concurrentie zoals Android, Blackberry OS, Windows Phone en iOS, heeft Canonical een paar unieke functies ontwikkeld. Ubuntu ondersteunt gebaren vanuit de hoeken van het scherm met de duim, zo kan er op verschillende manieren gewisseld worden tussen applicaties. Ook bevat het ondersteuning voor spraakbesturing, welke in elke applicatie zullen werken. Ze kunnen zelfs met behulp van een dock op grotere displays aangesloten worden en met behulp van een draadloze verbinding zullen er toetsenborden en andere randapparatuur kunnen aangesloten worden. Zo kan een volledige desktopervaring worden gecreërd met behulp van een smartphone.

Ontwerprichtlijnen voor Ubuntu-apps:

Canonical gaf ook al ontwerprichtlijnen uit voor Ubuntu-apps. Deze bieden ontwikkelaars inzicht in de ontwerpvisie van Ubuntu, maar ook patronen die gevolgd kunnen worden zodat applicaties consistent werken. Daarnaast onthulde het bedrijf een SDK (Software Development Kit) voor ontwikkelaars die apps willen bouwen in native Qt/QML of HTML5.

Testversie:

Vanaf 21 februari is het mogelijk om een testversie van Ubuntu for Phones te downloaden. Deze testversie, genaamd de Touch Developer Preview, zal werken op de Galaxy Nexus en de Nexus 4. Het geeft enthousiastelingen en ontwikkelaars de kans om bekend te worden met Ubuntu op de smartphone en de mogelijkheid om applicaties ervoor te ontwikkelen en te testen.

Canonical zal op het Mobile World Congress, dat plaats vindt van 25 tot en met 28 februari in Barcelona, het besturingssysteem installeren voor diegenen die dat willen.


Bronnen:

Wat bevindt er zich in een megaserver van IBM uit 1989?

Algemeen:

Het Electronics Engineering Video Blog hebben een megaopslagserver met een prijskaartje van 250000 dollar gedemonteerd en het aan een uitgebreide inspectie onderworpen. De megaopslagserver waar we hier over praten is de IBM 3390 DASD (Direct Access Storage Device) met een maximale opslagcapicteit van bijna 23GB uit november 1989. Dit systeem zou minimaal drie keer de hoeveelheid opslagruimte per vierkante meter bieden ten opzichte van zijn voorgangers uit de 3380-reeks. Voor die periode was het een zeer enorme prestatie, maar op dit moment wordt de opslagcapacitieit eerder uitgedrukt in petabytes (= 1024 terabytes).

Info:

De bereikte snelheden van zo'n 4,2 MB per seconde komen nog niet eens in de buurt met onze huidige datacenters. Hetzelfde geldt blijkbaar voor de kwaliteitscontrole, want zoals je kan zien in de video hieronder, blijkt het dat er een vlieg in het systeem is gekropen tijdens onderhoud of productie. Het systeem weegt ongeveer zo'n 38,5 kg.

Bronnen:

Intel test servers met oliekoeling

Algemeen:

Intel heeft na een jaar testen van Xeon-servers gekoeld met minerale olie, de resultaten van deze proef met oliekoeling voor servers gepubliceerd. Intel concludeert dat servers die ondergedompeld zijn, toch efficïent gekoeld kunnen worden.

Het grootste energieverbruik in datacentra is de koeling die nodig is om oververhitting te voorkomen, de energiebehoefte van een gemiddeld datacentrum (koeling, verlichting en andere zaken meegenomen) is ongeveer tweemaal zo groot als wat de eigenlijke computerhardware zelf nodig heeft. De pue-waarde (power usage efficiency waarde), wat de verhouding is tussen het opgenomen vermogen van de serverhardware en het totale opgenomen vermogen van het datacenter, bedraagt ongeveer 1,8. Er zijn ook veel zuinigere datacentra, die een pue-waarde van ongeveer 1,2 of 1,3 behalen.

Techniek:

Intel heeft samen met het Texaanse bedrijf Green Revolution Cooling geprobeerd de koeling zuiniger te maken. Met een test in het Texas Advanced Computing Center dat een jaar duurde, hebben ze aangetoond dat koeling zuiniger kan. In plaats van de traditionele luchtkoeling en de bijhorende airconditioning, hebben ze de servers ondergedompeld in minerale olie in een CarnotJet System.

Resultaat:

De minerale olie, die niet elektrisch geleid, bleek zeer effectief te zijn in het afvoeren van de warmte. De pue-waarde van de geteste servers daalde tot ongeveer 1,02-1,03. Deze methode van koeling had geen nadelige invloed op de prestaties van de zeven geteste Xeon-servers. Intel is op deze moment ongeveer tien geavanceerde koelingstechnieken aan het analyseren. "Elke techniek heeft zijn voor- en nadelen, en elke markt heeft andere prioriteiten," zei Mike Patterson, een 'senior thermal architect' voor datacentra bij Intel, die toezicht hield op deze test.

Persoonlijke mening:

Ik vind dit een zeer tof idee dat Intel zich bezig houdt met het uittesten van zuinigere koelingstechnieken en zich zo bezig houdt met het milieu. Het koelen van servers met behulp van oliekoeling vind ik toch zelf wel zeer indrukwekkend.

Bronnen: