dinsdag 28 mei 2013

HP en zijn energiezuinige Moonshot-servers

Algemeen:

HP heeft zijn eerste Moonshot-servers aangekodnigd. Deze zullen draaien op Intel Atom-cpu's maar er zullen ook ARM-versies uit komen. De computerfabrikant werkt al een tijdje aan zijn nieuwe serverproducten die vallen onder Project Moonshot. De Moonshot-technologie zorgt er voor dat deze servers zeer compact zijn. Als je de rekenkracht wilt uitbreiden moet je extra cartridges in een rack plaatsen. HP zegt dat je 1800 servers kunt plaatsen in één 47U-rack. Dat is acht keer meer dan met conventionele servers. HP wil gebruik maken van energiezuinige processors waardoor het stroomvebruik ook sterk zal dalen. Daardoor zijn deze compacte en energiezuinige Moonshot-servers ideaal voor moderne datacenters. 

Eerste Moonshot-product:

De ProLiant Moonshot Cartridge is het eerste Moonshot-product dat HP heeft aangekondigd voor marktintroductie. Deze bevat dualcore Atom S1260-processors van Intel met een kloksnelheid van 2Ghz. Elke module beschikt over een harddisk, een gigabit-netwerkaansluiting en over 8GB werkgeheugen. HP zegt dat deze basisconfiguratie, waarbij er 45 cartridges in een enkele Moonshot-server geplaatst kunnen worden en maximaal 40 Moonshot-servers in een rack, bijvoorbeeld inzetbaar is als webserver.

Prijzen:

Een Moonshot-systeem met Atom-cpu's die standaard op Linux zal draaien, zal een prijskaartje hebben beginnend vanaf 61.875 dollar. Dit is de prijs voor een Moonshot 1500 Chasis met een geïntegreerde switch en 45 Moonshot Cartridges. Deze hardware is al vanaf april beschikbaar in de VS en er zullen ook andere configuraties in de loop van dit jaar beschikbaar komen.

Bronnen:

0 comments:

Een reactie posten