donderdag 30 mei 2013

AMD heeft Opteron X-serverprocessors aangekondigd

Algemeen:

Op 29 mei 2013 heeft AMD hun nieuwe familie van low power server CPU's onthult. Het gaat hier over de AMD Opteron™ X-Series. Deze komt in twee varianten: de AMD Opteron X2150 en de AMD Opteren X1150. Het verschil tussen deze twee is dat de X2150 een ingebouwde GPU heeft en de X1150 niet. Deze processoren zouden moeten gaan concurreren met Intel's Atom server processoren.

Specifiekere informatie:

Beide van deze processoren zijn quadcore. Ze worden geleverd als socs en beschikken over 'Jaguar'-cores. AMD zegt dat ze veel beter zouden moeten presteren dan gelijkaardige cpu's van de concurrentie. Dit zou moeten zijn zijn omdat ze vier cores hebben en 32 GB werkgeheugen per socket ondersteunen. Bij de S1200-serie van Intel's Atom processors ligt dit veel lager. Toch ligt het maximale tdp (thermal design power) van AMD's processors hoger dan die van Intel.

Vergelijkingstabel

Het tdp van de twee processors heeft een variabele waarde. Dit is afhankelijk van de ingestelde klokfrequentie van de CPU en de GPU in het BIOS. AMD noemt dit resultaat een tdp range. Deze range ligt tussen de 11 en 22 watt bij de Opteron X2150 en tussen de 9 en 17 watt bij de Opteron X1150.

Prijzen en gebruik:

AMD stelt deze twee processors beschikbaar voor prijzen van $64 voor de X1150 en 99 dollar voor de X2150. HP heeft al aangekondigd dat de Opteron X-processors in zijn Moonshot-servers zullen leveren, waar ik recent over geblogd heb.

Bronnen:

0 comments:

Een reactie posten