donderdag 13 december 2012

Microsoft experimenteert met datacenter op rioolgas

Algemeen:

Microsoft gaat een CO2-neutrale datacenter bouwen. Het gebouw haalt zijn energie uit brandstofcellen die draaien op biogas afkomstig uit afvalwater uit de omgeving. Microsoft zal ongeveer 5,5 miljoen dollar in dit project, genaamd "Data Plant", investeren en de overtollige elektriciteit en warmte van het datacenter wordt gerecycled voor de productie van biogas.

Datacenter:

Het datacenter wordt gebouwd in de plaats Cheyenne in de staat Wyoming. Het is even groot als een zeecontainer en verbruikt 200kW. De benodigde energie hiervoor is afkomstig van een brandstofcelsysteem van FuelCell Energy, die 300kW kan leveren. Dit energieopwekkingssysteem maakt gebruik van biogas dat afkomstig is van een rioolwaterzuiveringsinstallatie in de buurt.

Verspilling energie:

The New York Times heeft Microsoft al eerder bekritiseerd om haar datacenters. Zo bleek er een datacenter van Microsoft in Washington veertig dieselgeneratoren te gebruiken als back-up. Microsoft riskeerde een boete van 210000 dollar van het energiebedrijf te krijgen, omdat Microsoft haar stroomgebruik had overschat. Microsoft vermeed de boete door miljoenen kWh aan stroom te verspillen. Zie hier het artikel van The New York Times en hier het antwoord van Microsoft aan de krant. Daarin ontkent Microsoft de dieselgeneratoren te gebruiken als back up brandstof.

Doel:

Dit project van Microsoft moet uitwijzen of dat een datacenter volledig kan draaien op biogas van een nabijgelegen stortplaats of grote boerderijen, zonder de tussenkomst van het plaatselijke stroomnet. Als dit mogelijk is, kunnen er in de toekomst meer datacentra werken met duurzame energie. Het plaatselijke stroomnet hoeft dan alleen nog maar als back-up te functioneren, wat een hele last minder is aangezien datacentra energie slurpen.

Persoonlijke mening:

Ik vind dit een goed initiatief van Microsoft. Als dit werkt, zou het veel beter voor het milieu kunnen zijn en kunnen er ook meer besparingen plaats vinden. Ik hoop dat meerdere bedrijven dit zullen toepassen als het project uitwijst dat dit wel degelijk werkt.

Bronnen:


zondag 4 november 2012

Windows Server 2012

Algemeen:

Zoals jullie al weten bestaat Windows Server 2008 al een tijdje. Microsoft heeft in september, Windows Server 2012 op de markt gezet.
Een groot verschil met voorgaande Windows Server-versies is dat Microsoft aanraadt om deze versie zonder grafische schil te draaien. Wordt de GUI toch ingeschakeld, dan maakt deze net als Windows 8 gebruik van de nieuwe Metro-interface.

Systeemvereisten:

  • Processor: Minstens een 1.4 GHz 64-bit processor
  • Ram: Minstens 512 MB
  • Schijfruimte: Minstens 32 GB

Installatiemogelijkheden:

Windows Server 2012 kan op vier manieren geïnstalleerd worden: Core installatie, minimale serverinterface, standaardinterface (hetzelfde als de vorige versies) en Desktop Experience.
Als u voor de core installatie kiest, wordt Windows Server 2012 geïnstalleerd zonder GUI. Dan gebeurt het beheer op afstand, vanaf Windows 8 (met de gratis RSAT-tools) of vanaf een met GUI geïnstalleerde Server 2012: dit is het concept dat Microsoft voor ogen heeft. Alle servers op afstand bediend vanuit één overzichtelijke interface.
Bij de Desktop Experience, worden dingen zoals bijvoorbeeld de schermbeveiliging, … ook geïnstalleerd. De minimale serverinterface lijkt sterk op de Core-installatie, maar met de Server Manager.

Nieuw bestandssysteem:

ReFS staat voor Resilient File System (elastisch, herstellend). ReFS is compatibel met NTFS, maar er zijn extra functies voor foutdetectie en schaalbaarheid. Dit zorgt ervoor dat dit bestandssysteem eigenlijk in slechts vrij uitzonderlijke omstandigheden écht bruikbaar is, bijvoorbeeld bij grote, schaalbare volumes.

Versies:

Er zijn voor Windows Server 2012, vijf versies beschikbaar:
Klik om te vergroten
  • Lichte versies: (Verschillen vooral in prijs en aantal gebruikers)
    • Foundation
    • Essentials
  • Zwaardere versies: (Worden per processor en CAL, Client Access License, betaald)
    • Standard
    • Datacenter
  • Speciale versie:
    • Hyper-V Server 2012

Microsoft Windows Hyper-V Server 2012:

Deze vijfde versie van Windows Server 2012 kost niets, het is een gestripte versie van de gewone Server 2012: enkel een core-installatie is mogelijk en slechts één role is aanwezig en standaard geactiveerd: Hyper-V. Voor de rest is er geen enkele limiet op dit gratis besturingssysteem: alle virtualisatie-features die in de full versie zitten, zijn ook aanwezig op deze gratis installatie: High-Availability, (live) Migration, guest support... Voor meer informatie kan u hier kijken: KLIK 1 & KLIK 2

Download evaluatie-versies:

Als je de evaluatie-versie wilt downloaden, kan je gewoon naar deze site van Microsoft surfen:

Bronnen:



maandag 21 mei 2012

OS X Finder: Systeembestanden terugvinden

Inleiding

Met behulp van Spotlight is het niet mogelijk om op je Mac naar systeembestanden te zoeken. Op zich is dat natuurlijk ook vanzelfsprekend want Spotlight is bedoeld om gebruikers informatie te vinden en geen ‘core’ systeem componenten.
Finder bied wel een mogelijkheid om te zoeken naar systeem bestanden echter dien je deze wel eerst te ativeren doormiddel van een nieuwe zoekopdracht.

Werkwijze

Start Finder en gebruik Command ⌘+F om een nieuwe zoekopdracht te starten.
Klik op ‘Soort’ (1) en selecteer in de dropbox die verschijnt ‘Andere…’ (2).

Er verschijnt nu venster met zoekcriteria ga hierin op zoek naar ‘Systeembestanden’ (3), dit kan je doen door te scrollen in het venster of ‘syste’ te typen in het zoek veld (4).
Activeer de optie ‘In menu’ (5) achter ‘Systeembestanden’ en klik hierna op ‘OK’ (6).

Wijzig hierna in het zoekvenster ‘voeg niet toe’ door ‘voeg toe’ (7) en je kunt vanaf nu zoeken naar (verborgen) systeem bestanden. In dit voorbeeld zoeken we naar kext bestanden (8).

Acronis Disk Director 11 Advanced Workstation

Algemeen

Acronis® Disk Director® 11 Advanced Workstation levert u krachtige programma's voor het beheer van uw partities en harde schijven, die zorgen dat uw workstations efficiënt werken. Acronis ondersteunt reeds lange tijd Microsoft-besturingssystemen en deze versie levert volledige ondersteuning voor Windows 7, Windows Vista™ en Windows XP™. U kunt partities in Windows dynamisch splitsen, invoegen, vergroten/verkleinen, kopiëren en verplaatsen, om zo de stilstandtijd te verminderen. U kunt gevanceerde bewerkingen van de harde schijf uitvoeren, zoals het herstellen van belangrijke gegevensblokken van een harde schijf en het zoeken naar en/of extraheren van informatie die verloren ging als gevolg van een software- of hardwarecrash of een virus.

Voordelen

  • Kloon MBR-schijven op een vervangende harde schijf zonder nieuwe besturingssystemen en toepassingen te installeren.
  • Ondersteuning voor Dynamic Disk en GPT-schijf.
  • Vergroot/verklein, kopieer en verplaats partities zonder gegevensverlies.
  • Reorganiseer de structuur van de harde schijf, optimaliseer het gebruik van schijfruimte.
  • Bewerk de schijf handmatig op sector-level.
  • Verdeel een volume over meerdere fysieke schijven.
  • Gespiegelde volumes toevoegen of breken.
  • Beheer machines op een externe locatie vanaf een centrale console.
  • Herstel partities op MBR-basisschijven die verloren gegaan of verwijderd zijn.

Kostprijs

Acronis Disk Director 11 Advanced Workstation kost 84 euro. Acronis Disk Director 11 Advanced Server kost 551 euro. Je kunt gratis probeerversies downloaden van de website van Acronis.

Eigen mening

Je kan met het programma een paar dingen doen dat je niet kan met de schijfbeheer functie van Windows zelf. Het heeft een mooi en overzichtelijk grafisch layout. Je kan mooi de partities zien, welke operaties je kan uitvoeren, enz.

Netwerktopologie: Mengvormen

Mengvormen

Verklaring

Een mengeling van bus; ster; ring en dual ring; maas en boomnetwerken. Bijvoorbeeld: star ring netwerk en star bus netwerk.

Voordelen

  • Men kan het netwerk toespitsen op de wensen en eisen van de gebruiker.

Nadelen

  • Het is niet erg overzichtelijk.

Toepassingsvoorbeeld

  • Wanneer bijvoorbeeld de eerste verdieping een sternetwerk gebruikt, de tweede een busnetwerk, de derde een ringnetwerk, de vierde een maasnetwerk en deze allemaal op een centrale hub zijn aangesloten, is dit een mengvorm, of ook een hybride netwerk genoemd.

Netwerktopologie: Boom


Boomstructuur

Verklaring

Er is sprake van een bepaalde hiërarchische gelaagdheid in de wijze waarop groepen nodes aan elkaar gekoppeld zijn. Vanuit een subgroep zijn er geen directe verbindingen met nodes die zich in een andere subgroep bevinden. Deze structuur kan ontstaan bij een samenvoeging van andere topologieën. Als men bijvoorbeeld de centrale punten uit twee of meer sternetwerken aan elkaar hangt, kan er een boomstructuur ontstaan.

Voordelen

  • Je kan het gemakkelijk uitbreiden.
  • Als één deeltje beschadigd is, verstoort dit niet heel het netwerk.

Nadelen

  • Hoe hoger in de boom, hoe meer netwerkverbruik dat er is.

Toepassingsvoorbeeld

  • Datacenters.
  • Campussen.

Netwerktopologie: Maas

Maasnetwerk

Verklaring

Het wordt algemeen gebruikt in WAN's. Het maasnetwerk verbindt verspreide systemen door middel van telecommunicatieverbindingen. Mazen gebruiken routers om tussen meerdere paden die actief zijn te zoeken naar het pad dat op dat moment het best is.

Voordelen

  • Tussen elk tweetal nodes wordt de 'kortste', minst complexe route gebruikt, namelijk een directe punt-punt verbinding.

Nadelen

  • Als er veel pc's zijn, bijvoorbeeld 50. Dan zijn er 1225 kabels nodig en heeft elke computer een dikke bundel van 49 kabels nodig om aangesloten te worden op elke andere computer in het netwerk.

Toepassingsvoorbeeld

  • Telefooncentrales


Netwerktopologie: Ring en dual ring

Ring netwerk en dual ring netwerk.

Verklaring

Samenstelling van een netwerk door alle werkstations en servers aan te sluiten in een ring. Elk station heeft dus een voorganger en een opvolger. Alle communicatie loopt via elk station. Bij de ring-topologie zijn de computers op een kabel in een cirkel met elkaar verbonden. Er komt geen afgesloten einde voor. De gegevens verplaatsen zich over de lus en gaan door elke computer. Elke computer fungeert als een repeater die het signaal versterkt en doorstuurt. Het dual ring netwerk heeft gewoon nog een ring derbij, als er ééntje een storing krijgt zorgt de andere dat het netwerk blijft werken.

Voordelen

  • Snelle verbinding met weinig bekabeling.
  • De mogelijkheid om deze te beschermen tegen enkelvoudige calamiteiten: bij uitval van één node of bij één kabelbreuk zijn nog steeds alle nodes met elkaar verbonden.

Nadelen

Dual ring netwerk
  • Omdat het signaal door elke computer gaat, kan een storing in een computer het hele netwerk plat leggen. De ring kan zijn uitgerust met een voorziening die ervoor zorgt dat de verbinding van de defecte computer met de ring wordt verbroken zodat het netwerk ondanks de storing blijft functioneren.
  • Lange toegangstijd bij veel computers: Het duurt even voordat de snelle verbinding beschikbaar komt. Ook hebben alle computers een netwerkkaart met ten minste twee poorten nodig.

Toepassingsvoorbeeld

  • IBM TokenRing.

Netwerktopologie: Ster

Sterstructuur

Verklaring

Een netwerktopologie waarbij een centraal punt is verbonden met een aantal nodes. De nodes communiceren via dit centraal punt met elkaar.

Voordelen

  • Alle verbindingen komen uit op een centraal punt. Verbindingen van o.a. hubs en software kunnen dus vanaf één plaats beheerd worden.
  • Er is een snelle verbinding bij veel computers.

Nadelen

  • Je hebt veel bekabeling nodig.
  • Het complete netwerk is onbruikbaar bij een storing.

Toepassingsvoorbeeld

  • Een mainframe met terminals.
  • WAN-applicaties waarbij remote offices gebruik maken van een centraal kantoor.

Netwerktopologie: Bus

Busstructuur

Verklaring

Een netwerktopologie waarbij de aangesloten computers met elkaar via één enkele verbinding communiceren. Deze verbinding heet de backbone. De uiteinden hiervan zijn niet met elkaar verbonden; ze zijn afgesloten door middel van een terminator.

Voordelen

  • Eenvoudig uit te breiden.
  • Het is eenvoudig te realiseren.
  • Er zijn meer dan twee computers per netwerk mogelijk.

Nadelen

  • Er is een trage verbinding als er veel computers zijn aangesloten.

Toepassingsvoorbeeld


donderdag 10 mei 2012

Bellco wireless muis in handschoenvorm

Bellco's nieuwe wireless muis, de 3D Ion wireless air mouse, is zeker geen gewone muis. De 3D Ion wireless air mouse is namelijk een handschoen. De bewegingen van je hand worden geregistreerd wat weer wordt omgezet in een beweging op je scherm. Of je nu bewegingen maakt in de lucht of op een tafel, het werkt allemaal.

De nieuwe 3D Ion wireless air mouse heeft een bereik van ongeveer 35 meter en beweegt, controleert de cursor op je computerscherm door middel van de bewegingen van je hand. De muis kan je opladen via een USB en dat duurt ongeveer een uurtje.
 
De installatie en setup is simpel, er is geen software vereist, dus eigenlijk een plug-and-play systeem. Het enige wat je moet doen is de kleine USB-module in de computer steken en dan is de 3D Ion wireless air mouse klaar voor gebruik. Deze muis ondersteunt volgende besturingssystemen: Windows, Mac, Linux en Android.

Deze muis kun je alleen maar online kopen en deze kost $79,95, dat is iets van een €62. Deze handschoen is verkrijgbaar in twee kleuren: grijs en zwart. Als je deze muis wilt bestellen en als je meer wilt informatie wilt verkrijgen over de muis, moet je naar deze website surfen: www.3dionwirelessairmouse.com.

Persoonlijke mening: Ik zou zelf niet echt weten of dat deze muis wel zeer accuraat en efficiënt zou zijn. Aangezien je de cursor met de losse hand moet bewegen.

Hieronder bevind zich een filmpje met nog wat meer informatie en een demonstratie van de 3D Ion wireless air mouse.



woensdag 28 maart 2012

Bestandsbeheer in Windows 8

Als we terug kijken naar de laatste Windows versies, dan kunnen we stellen dat het al even geleden is dat Microsoft echt iets verandert heeft aan deze functies. Hooguit het design is hier en daar wat aangepast, maar de functionaliteit is eigenlijk altijd hetzelfde gebleven.

Microsoft geeft aan dat 50 procent van de totale commando's uitgevoerd in Windows 7 te maken hebben met bestandsbeheer. In Windows 8 wilde ze er dan ook voor zorgen dat deze acties nog beter, makkelijker en functioneler zijn dan voorheen.

Microsoft heeft een analyze gemaakt van al deze bestandsbeheer acties en kwam erachter dat de helft ervan binnen 10 seconde is voltooid. Maar kwam ook tot de conclusie dat 20 procent van deze acties meer dan 2 minuten duurt, dit doordat mensen tegenwoordig onder andere veel foto's maken. Microsoft laat weten dat de voorgaande versies van Windows Explorer deze taken prima kan afhandelen maar dat deze niet is geoptimaliseerd grote kopieeracties of meerdere kopieeropdrachten tegelijkertijd. Ook wist Microsoft ons te vertellen dat slechts 0,45 procent van de Windows 7 computers gebruik maakt van alternatieve kopieerprogramma's om dit te versnellen, zoals TeraCopy, FastCopy en Copy Handler.

Ook kwam Microsoft te de conclusie dat er nogal eens wat misgaat met de bestandsbeheer acties, in totaal zou 5,61 procent van alle acties falen. Al met al voldoende reden voor Microsoft om het in Windows 8 flink te verbeteren.

Microsoft heeft drie doelstelling voor Windows 8 met betrekking tot bestandsbeheer. De eerste doelstelling is dat Microsoft één plek wil creëren om alle bestandsbeheer acties te beheren, de tweede is dat het alleen nog duidelijke informatie wil verschaffen en overbodige afleidingen wil verwijderen en de derde doelstelling is dat het de gebruiker zoveel mogelijk controle wil geven over de acties die worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door een bepaalde actie te pauzeren.

Hieronder is een video te vinden van Microsoft met meer uitleg, en daaronder is een link met door Microsoft beschikbaar gestelde screenshots te vinden, hoe de nieuwe bestandsbeheerfuncties eruit komen te zien.


Link met afbeeldingen: IT-addiction Photobucket

vrijdag 23 maart 2012

Windows 8: Accounts maken/verwijderen in Command Prompt.

Een nieuwe gebruikersaccount maken in Windows 8 is zeer gemakkelijk. Je moet gewoon het "Metro Control Panel" openen, naar "Users" gaan en daar op de "Add a user" knop.In Windows 8 kan je niet een nieuw account maken van het oude configuratiescherm. Wanneer je op de "Add a new user" optie drukt in het oude configuratiescherm, opent het het "Metro Control Panel". Dus, "Metro Control Panel" is de snelste en makkelijkste manier om een nieuwe gebruikersaccount aan te maken.

Maar stel nu dat het "Metro Control Panel" niet meer op je startscherm van Windows 8 staat, of je kan het "Control Panel" niet openen door andere redenen? Een nieuw account kan ook aangemaakt worden door de "Command Prompt". Alles wat je moet doen, is één simpel commando invoeren en je nieuwe account is klaar voor gebruik.

Een account aanmaken:
1. Open "Command Prompt" met administratorrechten. Dit doe je door "CMD" te typen in het start scherm en tegelijk op de Ctrl + Shift + Enter toetsen te drukken om het te openen. Druk op "Ja" voor het venstertje dat er op komt.

2. In de "Command Prompt"; typ je deze commando en druk je op de "Enter" toets:
net user username password /add
Vervang "username" door de gebruikersnaam die jij wilt en vervang "password" met het wachtwoord dat je wilt voor dit account.
Aanmaken van een account.
Een account verwijderen:
1. Open "Command Prompt" zoals hierboven uitgelegd.

2. Typ het volgende commando en druk op de "Enter" toets:
net user username /delete
Vervang "username" door de gebruikersnaam van het account dat je wilt verwijderen.
Verwijderen van een account.

(Als je de "Command Prompt" niet uitvoert met administratorrechten, zal het "Access denied" geven.
Dit werkt ook voor XP, Vista en Windows 7.)

Windows 8: Configuratiescherm in Windows 7 stijl.

Er zijn twee, misschien wel meer, opties om het configuratiescherm in Windows 8 te bekijken in de oude stijl van Windows 7, als je sommige opties niet vindt waarnaar je aan het zoeken bent in het configuratiescherm in de nieuwe Windows 8 stijl.

Eerste manier:
1. Open "Computer", dat "My Computer" vroeger heette.

2. Dan krijg je zo een scherm te zien als hieronder weergegeven, boven op je vensters. Klik dan op "Open Control Panel".

Computer (Mijn computer)





Tweede manier:
1. Klik op de Windows knop (het start menu).

Windows knop

2. Klik op de knop van het configuratiescherm.

Knop configuratiescherm in het blauw.
3. Scroll helemaal naar beneden en klik op "More settings".

Configuratiescherm: meer instellingen.
En dan krijg je het configuratiescherm geopend in de stijl van Windows 7. (Zoals aangetoond hieronder)

Configuratiescherm: Windows 7 stijl.

vrijdag 17 februari 2012

Practicum: Hardware Abstraction Layer 2

Waar staat het bestand "hal.dll" op mijn schijf?
Het bestand "hal.dll" bevindt zich op mijn schijf in deze map: C:\Windows\System32\hal.dll

Welke versie is deze en kun je op het internet een recentere versie vinden?
De versie van het bestand is: "6.1.7601.17514". Ik heb het internet afgezocht en ik vond geen recentere versie. Ik vond alleen maar versie "6.0.6001.18000". Dus er is geen recentere versie te vinden op het moment.

maandag 13 februari 2012

Practicum: Hardware Abstraction Layer

De lijst met ondersteunde hardware voor Windows 7 kan men vinden in het Windows 7 Compatibiliteitscentrum.