donderdag 13 december 2012

Microsoft experimenteert met datacenter op rioolgas

Algemeen:

Microsoft gaat een CO2-neutrale datacenter bouwen. Het gebouw haalt zijn energie uit brandstofcellen die draaien op biogas afkomstig uit afvalwater uit de omgeving. Microsoft zal ongeveer 5,5 miljoen dollar in dit project, genaamd "Data Plant", investeren en de overtollige elektriciteit en warmte van het datacenter wordt gerecycled voor de productie van biogas.

Datacenter:

Het datacenter wordt gebouwd in de plaats Cheyenne in de staat Wyoming. Het is even groot als een zeecontainer en verbruikt 200kW. De benodigde energie hiervoor is afkomstig van een brandstofcelsysteem van FuelCell Energy, die 300kW kan leveren. Dit energieopwekkingssysteem maakt gebruik van biogas dat afkomstig is van een rioolwaterzuiveringsinstallatie in de buurt.

Verspilling energie:

The New York Times heeft Microsoft al eerder bekritiseerd om haar datacenters. Zo bleek er een datacenter van Microsoft in Washington veertig dieselgeneratoren te gebruiken als back-up. Microsoft riskeerde een boete van 210000 dollar van het energiebedrijf te krijgen, omdat Microsoft haar stroomgebruik had overschat. Microsoft vermeed de boete door miljoenen kWh aan stroom te verspillen. Zie hier het artikel van The New York Times en hier het antwoord van Microsoft aan de krant. Daarin ontkent Microsoft de dieselgeneratoren te gebruiken als back up brandstof.

Doel:

Dit project van Microsoft moet uitwijzen of dat een datacenter volledig kan draaien op biogas van een nabijgelegen stortplaats of grote boerderijen, zonder de tussenkomst van het plaatselijke stroomnet. Als dit mogelijk is, kunnen er in de toekomst meer datacentra werken met duurzame energie. Het plaatselijke stroomnet hoeft dan alleen nog maar als back-up te functioneren, wat een hele last minder is aangezien datacentra energie slurpen.

Persoonlijke mening:

Ik vind dit een goed initiatief van Microsoft. Als dit werkt, zou het veel beter voor het milieu kunnen zijn en kunnen er ook meer besparingen plaats vinden. Ik hoop dat meerdere bedrijven dit zullen toepassen als het project uitwijst dat dit wel degelijk werkt.

Bronnen:


0 comments:

Een reactie posten