maandag 21 mei 2012

Netwerktopologie: Ring en dual ring

Ring netwerk en dual ring netwerk.

Verklaring

Samenstelling van een netwerk door alle werkstations en servers aan te sluiten in een ring. Elk station heeft dus een voorganger en een opvolger. Alle communicatie loopt via elk station. Bij de ring-topologie zijn de computers op een kabel in een cirkel met elkaar verbonden. Er komt geen afgesloten einde voor. De gegevens verplaatsen zich over de lus en gaan door elke computer. Elke computer fungeert als een repeater die het signaal versterkt en doorstuurt. Het dual ring netwerk heeft gewoon nog een ring derbij, als er ééntje een storing krijgt zorgt de andere dat het netwerk blijft werken.

Voordelen

  • Snelle verbinding met weinig bekabeling.
  • De mogelijkheid om deze te beschermen tegen enkelvoudige calamiteiten: bij uitval van één node of bij één kabelbreuk zijn nog steeds alle nodes met elkaar verbonden.

Nadelen

Dual ring netwerk
  • Omdat het signaal door elke computer gaat, kan een storing in een computer het hele netwerk plat leggen. De ring kan zijn uitgerust met een voorziening die ervoor zorgt dat de verbinding van de defecte computer met de ring wordt verbroken zodat het netwerk ondanks de storing blijft functioneren.
  • Lange toegangstijd bij veel computers: Het duurt even voordat de snelle verbinding beschikbaar komt. Ook hebben alle computers een netwerkkaart met ten minste twee poorten nodig.

Toepassingsvoorbeeld

  • IBM TokenRing.

0 comments:

Een reactie posten