maandag 21 mei 2012

OS X Finder: Systeembestanden terugvinden

Inleiding

Met behulp van Spotlight is het niet mogelijk om op je Mac naar systeembestanden te zoeken. Op zich is dat natuurlijk ook vanzelfsprekend want Spotlight is bedoeld om gebruikers informatie te vinden en geen ‘core’ systeem componenten.
Finder bied wel een mogelijkheid om te zoeken naar systeem bestanden echter dien je deze wel eerst te ativeren doormiddel van een nieuwe zoekopdracht.

Werkwijze

Start Finder en gebruik Command ⌘+F om een nieuwe zoekopdracht te starten.
Klik op ‘Soort’ (1) en selecteer in de dropbox die verschijnt ‘Andere…’ (2).

Er verschijnt nu venster met zoekcriteria ga hierin op zoek naar ‘Systeembestanden’ (3), dit kan je doen door te scrollen in het venster of ‘syste’ te typen in het zoek veld (4).
Activeer de optie ‘In menu’ (5) achter ‘Systeembestanden’ en klik hierna op ‘OK’ (6).

Wijzig hierna in het zoekvenster ‘voeg niet toe’ door ‘voeg toe’ (7) en je kunt vanaf nu zoeken naar (verborgen) systeem bestanden. In dit voorbeeld zoeken we naar kext bestanden (8).

Acronis Disk Director 11 Advanced Workstation

Algemeen

Acronis® Disk Director® 11 Advanced Workstation levert u krachtige programma's voor het beheer van uw partities en harde schijven, die zorgen dat uw workstations efficiënt werken. Acronis ondersteunt reeds lange tijd Microsoft-besturingssystemen en deze versie levert volledige ondersteuning voor Windows 7, Windows Vista™ en Windows XP™. U kunt partities in Windows dynamisch splitsen, invoegen, vergroten/verkleinen, kopiëren en verplaatsen, om zo de stilstandtijd te verminderen. U kunt gevanceerde bewerkingen van de harde schijf uitvoeren, zoals het herstellen van belangrijke gegevensblokken van een harde schijf en het zoeken naar en/of extraheren van informatie die verloren ging als gevolg van een software- of hardwarecrash of een virus.

Voordelen

  • Kloon MBR-schijven op een vervangende harde schijf zonder nieuwe besturingssystemen en toepassingen te installeren.
  • Ondersteuning voor Dynamic Disk en GPT-schijf.
  • Vergroot/verklein, kopieer en verplaats partities zonder gegevensverlies.
  • Reorganiseer de structuur van de harde schijf, optimaliseer het gebruik van schijfruimte.
  • Bewerk de schijf handmatig op sector-level.
  • Verdeel een volume over meerdere fysieke schijven.
  • Gespiegelde volumes toevoegen of breken.
  • Beheer machines op een externe locatie vanaf een centrale console.
  • Herstel partities op MBR-basisschijven die verloren gegaan of verwijderd zijn.

Kostprijs

Acronis Disk Director 11 Advanced Workstation kost 84 euro. Acronis Disk Director 11 Advanced Server kost 551 euro. Je kunt gratis probeerversies downloaden van de website van Acronis.

Eigen mening

Je kan met het programma een paar dingen doen dat je niet kan met de schijfbeheer functie van Windows zelf. Het heeft een mooi en overzichtelijk grafisch layout. Je kan mooi de partities zien, welke operaties je kan uitvoeren, enz.

Netwerktopologie: Mengvormen

Mengvormen

Verklaring

Een mengeling van bus; ster; ring en dual ring; maas en boomnetwerken. Bijvoorbeeld: star ring netwerk en star bus netwerk.

Voordelen

  • Men kan het netwerk toespitsen op de wensen en eisen van de gebruiker.

Nadelen

  • Het is niet erg overzichtelijk.

Toepassingsvoorbeeld

  • Wanneer bijvoorbeeld de eerste verdieping een sternetwerk gebruikt, de tweede een busnetwerk, de derde een ringnetwerk, de vierde een maasnetwerk en deze allemaal op een centrale hub zijn aangesloten, is dit een mengvorm, of ook een hybride netwerk genoemd.

Netwerktopologie: Boom


Boomstructuur

Verklaring

Er is sprake van een bepaalde hiërarchische gelaagdheid in de wijze waarop groepen nodes aan elkaar gekoppeld zijn. Vanuit een subgroep zijn er geen directe verbindingen met nodes die zich in een andere subgroep bevinden. Deze structuur kan ontstaan bij een samenvoeging van andere topologieën. Als men bijvoorbeeld de centrale punten uit twee of meer sternetwerken aan elkaar hangt, kan er een boomstructuur ontstaan.

Voordelen

  • Je kan het gemakkelijk uitbreiden.
  • Als één deeltje beschadigd is, verstoort dit niet heel het netwerk.

Nadelen

  • Hoe hoger in de boom, hoe meer netwerkverbruik dat er is.

Toepassingsvoorbeeld

  • Datacenters.
  • Campussen.

Netwerktopologie: Maas

Maasnetwerk

Verklaring

Het wordt algemeen gebruikt in WAN's. Het maasnetwerk verbindt verspreide systemen door middel van telecommunicatieverbindingen. Mazen gebruiken routers om tussen meerdere paden die actief zijn te zoeken naar het pad dat op dat moment het best is.

Voordelen

  • Tussen elk tweetal nodes wordt de 'kortste', minst complexe route gebruikt, namelijk een directe punt-punt verbinding.

Nadelen

  • Als er veel pc's zijn, bijvoorbeeld 50. Dan zijn er 1225 kabels nodig en heeft elke computer een dikke bundel van 49 kabels nodig om aangesloten te worden op elke andere computer in het netwerk.

Toepassingsvoorbeeld

  • Telefooncentrales


Netwerktopologie: Ring en dual ring

Ring netwerk en dual ring netwerk.

Verklaring

Samenstelling van een netwerk door alle werkstations en servers aan te sluiten in een ring. Elk station heeft dus een voorganger en een opvolger. Alle communicatie loopt via elk station. Bij de ring-topologie zijn de computers op een kabel in een cirkel met elkaar verbonden. Er komt geen afgesloten einde voor. De gegevens verplaatsen zich over de lus en gaan door elke computer. Elke computer fungeert als een repeater die het signaal versterkt en doorstuurt. Het dual ring netwerk heeft gewoon nog een ring derbij, als er ééntje een storing krijgt zorgt de andere dat het netwerk blijft werken.

Voordelen

  • Snelle verbinding met weinig bekabeling.
  • De mogelijkheid om deze te beschermen tegen enkelvoudige calamiteiten: bij uitval van één node of bij één kabelbreuk zijn nog steeds alle nodes met elkaar verbonden.

Nadelen

Dual ring netwerk
  • Omdat het signaal door elke computer gaat, kan een storing in een computer het hele netwerk plat leggen. De ring kan zijn uitgerust met een voorziening die ervoor zorgt dat de verbinding van de defecte computer met de ring wordt verbroken zodat het netwerk ondanks de storing blijft functioneren.
  • Lange toegangstijd bij veel computers: Het duurt even voordat de snelle verbinding beschikbaar komt. Ook hebben alle computers een netwerkkaart met ten minste twee poorten nodig.

Toepassingsvoorbeeld

  • IBM TokenRing.

Netwerktopologie: Ster

Sterstructuur

Verklaring

Een netwerktopologie waarbij een centraal punt is verbonden met een aantal nodes. De nodes communiceren via dit centraal punt met elkaar.

Voordelen

  • Alle verbindingen komen uit op een centraal punt. Verbindingen van o.a. hubs en software kunnen dus vanaf één plaats beheerd worden.
  • Er is een snelle verbinding bij veel computers.

Nadelen

  • Je hebt veel bekabeling nodig.
  • Het complete netwerk is onbruikbaar bij een storing.

Toepassingsvoorbeeld

  • Een mainframe met terminals.
  • WAN-applicaties waarbij remote offices gebruik maken van een centraal kantoor.

Netwerktopologie: Bus

Busstructuur

Verklaring

Een netwerktopologie waarbij de aangesloten computers met elkaar via één enkele verbinding communiceren. Deze verbinding heet de backbone. De uiteinden hiervan zijn niet met elkaar verbonden; ze zijn afgesloten door middel van een terminator.

Voordelen

  • Eenvoudig uit te breiden.
  • Het is eenvoudig te realiseren.
  • Er zijn meer dan twee computers per netwerk mogelijk.

Nadelen

  • Er is een trage verbinding als er veel computers zijn aangesloten.

Toepassingsvoorbeeld


donderdag 10 mei 2012

Bellco wireless muis in handschoenvorm

Bellco's nieuwe wireless muis, de 3D Ion wireless air mouse, is zeker geen gewone muis. De 3D Ion wireless air mouse is namelijk een handschoen. De bewegingen van je hand worden geregistreerd wat weer wordt omgezet in een beweging op je scherm. Of je nu bewegingen maakt in de lucht of op een tafel, het werkt allemaal.

De nieuwe 3D Ion wireless air mouse heeft een bereik van ongeveer 35 meter en beweegt, controleert de cursor op je computerscherm door middel van de bewegingen van je hand. De muis kan je opladen via een USB en dat duurt ongeveer een uurtje.
 
De installatie en setup is simpel, er is geen software vereist, dus eigenlijk een plug-and-play systeem. Het enige wat je moet doen is de kleine USB-module in de computer steken en dan is de 3D Ion wireless air mouse klaar voor gebruik. Deze muis ondersteunt volgende besturingssystemen: Windows, Mac, Linux en Android.

Deze muis kun je alleen maar online kopen en deze kost $79,95, dat is iets van een €62. Deze handschoen is verkrijgbaar in twee kleuren: grijs en zwart. Als je deze muis wilt bestellen en als je meer wilt informatie wilt verkrijgen over de muis, moet je naar deze website surfen: www.3dionwirelessairmouse.com.

Persoonlijke mening: Ik zou zelf niet echt weten of dat deze muis wel zeer accuraat en efficiënt zou zijn. Aangezien je de cursor met de losse hand moet bewegen.

Hieronder bevind zich een filmpje met nog wat meer informatie en een demonstratie van de 3D Ion wireless air mouse.