vrijdag 18 november 2011

Revolutionaire innovatie: Hybrid Memory Cube

De Hybrid Memory Cube (HMC), ontwikkeld door Micron en Intel, is een revolutionaire innovatie in het DRAM-geheugen architectuur. De fabrikanten hebben verschillende DRAM-lagen boven elkaar gestapeld en op een oppervlak met daarop de i/o-circuits gelegd. Het zet een nieuwe standaard voor geheugen prestaties, energieverbruik en kosten. HMC levert grote verbeteringen in de prestaties, het breekt door de geheugenmuur en stelt grote verbeteringen in prestaties en bandbreedte mogelijk. 

Afbeelding van HMC's architectuur.
Een enkele HMC kan meer dan 15 keer, de prestaties van een DDR3 module voorzien. De HMC gebruikt 70% minder energie per bit dan de DDR3 DRAM technologieën. De grotere dichtheid per bit en de verminderde vorm factor van de HMC dragen bij tot de verlaagde, totale kosten van eigendom. Een prototype weet een bandbreedte van 1Tb/s te halen en het energieverbruik zou 70 tot 85 procent per bit lager liggen dan bij DDR3. Door de gestapelde architectuur van de HMC, gebruikt het bijna 90% minder ruimte dan de RDIMMs van vandaag.

De HMC zal geheugen herdefiniëren. Door het voorbijstreven van het traditionele DRAM systeem, zet HMC een nieuwe standaard voor geheugen dat de ontwikkeling van CPU's en GPU's kan bijhouden. Het kan ook het ontwikkelen en de handel van toepassingen, variërend van high performance computing tot technologieën van de gebruiker, zoals tablets en grafische kaarten, veranderen.

Tot voor kort hebben Micron en Samsung een handelsvereniging voor de HMC om de ontwikkeling ervan te stimuleren. De huidige leden kan je op deze site vinden: http://www.hybridmemorycube.org/about.html. Meer informatie over deze handelsvereniging kan je ook hier vinden: http://tweakers.net/nieuws/77273/micron-en-samsung-beginnen-hybrid-memory-cube-consortium.html.


Hier volgt een kort filmpje in het Engels over de HMC:


Eigen mening:
Ik vind het vooral spectaculair dat deze nieuwe vorm van geheugen zo weinig energie verbruikt per bit en toch zo een hoge snelheid kan halen. Ik ben zeker enthousiast over deze nieuwe vorm van geheugen en ik moedig het dan ook zeer hard aan.

Bronnen:

0 comments:

Een reactie posten