vrijdag 18 november 2011

Revolutionaire innovatie: Hybrid Memory Cube

De Hybrid Memory Cube (HMC), ontwikkeld door Micron en Intel, is een revolutionaire innovatie in het DRAM-geheugen architectuur. De fabrikanten hebben verschillende DRAM-lagen boven elkaar gestapeld en op een oppervlak met daarop de i/o-circuits gelegd. Het zet een nieuwe standaard voor geheugen prestaties, energieverbruik en kosten. HMC levert grote verbeteringen in de prestaties, het breekt door de geheugenmuur en stelt grote verbeteringen in prestaties en bandbreedte mogelijk. 

Afbeelding van HMC's architectuur.
Een enkele HMC kan meer dan 15 keer, de prestaties van een DDR3 module voorzien. De HMC gebruikt 70% minder energie per bit dan de DDR3 DRAM technologieën. De grotere dichtheid per bit en de verminderde vorm factor van de HMC dragen bij tot de verlaagde, totale kosten van eigendom. Een prototype weet een bandbreedte van 1Tb/s te halen en het energieverbruik zou 70 tot 85 procent per bit lager liggen dan bij DDR3. Door de gestapelde architectuur van de HMC, gebruikt het bijna 90% minder ruimte dan de RDIMMs van vandaag.

De HMC zal geheugen herdefiniëren. Door het voorbijstreven van het traditionele DRAM systeem, zet HMC een nieuwe standaard voor geheugen dat de ontwikkeling van CPU's en GPU's kan bijhouden. Het kan ook het ontwikkelen en de handel van toepassingen, variërend van high performance computing tot technologieën van de gebruiker, zoals tablets en grafische kaarten, veranderen.

Tot voor kort hebben Micron en Samsung een handelsvereniging voor de HMC om de ontwikkeling ervan te stimuleren. De huidige leden kan je op deze site vinden: http://www.hybridmemorycube.org/about.html. Meer informatie over deze handelsvereniging kan je ook hier vinden: http://tweakers.net/nieuws/77273/micron-en-samsung-beginnen-hybrid-memory-cube-consortium.html.


Hier volgt een kort filmpje in het Engels over de HMC:


Eigen mening:
Ik vind het vooral spectaculair dat deze nieuwe vorm van geheugen zo weinig energie verbruikt per bit en toch zo een hoge snelheid kan halen. Ik ben zeker enthousiast over deze nieuwe vorm van geheugen en ik moedig het dan ook zeer hard aan.

Bronnen:

dinsdag 1 november 2011

Intel introduceert de Core i7-2700K processor en verlaagt een paar prijzen.

Intel Core i7-2700K Boxed
Vanaf heden is de Intel Core i7-2600K niet meer de snelste processor voor Intel's LGA 1155 socket. De nieuwe opvolger, de nieuwe Intel Core i7-2700K heeft een standaard kloksnelheid van 3,5 GHz, dat is 100 MHz meer dan zijn voorloper, en deze is minimaal te verhogen tot 3,9 GHz. De letter K betekent dat het gaat om een makkelijk overklokbare processor, doordat de multiplier is unlockt. Deze processor is een quadcore en is gebaseerd op de Sandy Bridge architectuur. De vier rekenkernen ondersteunen HyperThreading waardoor er acht threads zijn. Deze processor heeft een L3-cachegeheugen van 8 MB. Deze processor heeft een ingebouwde DDR3 dual-channel geheugencontroller en de Intel HD 3000 grafische chip is geïntegreerd, net zoals bij zijn voorloper.

De prijs van de Intel Core i7-2700K bedraagt $332 en de prijs van de Intel Core i7-2600K bedraagt $317, wat dus een prijsverschil is van maar $15. Naast de lancering van de Intel Core i7-2700K, verlaagt Intel ook nog wat prijzen van andere processors. De Intel Core i3-2120 werd verlaagd met 15% en de Pentium G850 en G630 met respectievelijk 13% en 15%.


Eigen mening:
Deze processor is niet veel meer dan de Intel Core i7-2600K, het heeft alleen een 100 MHz kloksnelheid meer. Ik vind zelf dat dit voor de personen is die gewoon dat tikkeltje meer willen.

Bronnen:

maandag 24 oktober 2011

Intel X58 chipset wordt vervangen door de nieuwe Intel X79 chipset.

Intel X58 Chipset
De Intel X58 was in 2008 uitgekomen. Vier jaar lang is deze chipset het high-end platform van Intel geweest. Maar deze zal dan in 2012 verdwijnen. De nieuwe opvolger is de Intel X79 chipset met de LGA 2011 socket. Er wordt verwacht dat deze nieuwe chipset zal geïntroduceerd worden op 14 november, samen met drie nieuwe high-end processoren. Maar dat is nog niet zeker, wel kan men zeggen dat ze zeker gelanceerd worden in het vierde kwartaal van 2011 of het eerste kwartaal van 2012. De Intel X58 kan nog tot 27 april 2012 nog worden besteld en worden nog tot 5 oktober 2012 verscheept.




Op deze site van Intel kan je nog een tabel vinden met wat functies van de Intel X58 Chipset: http://www.intel.com/products/desktop/chipsets/x58/x58-overview.htm

Eigen mening:

Ik vind het zelf altijd wel leuk als er evolutie komt in de IT wereld. De Intel X79 ondersteunt 14 SATA connectoren, terwijl de Intel X58 er maar 6 ondersteunt. De X79 ondersteunt 14 USB 2.0 poorten, jammer dat er ook geen 3.0 poorten zijn. Terwijl de X58 12 USB 2.0 poorten bevat. Dus er zijn wel wat verbeteringen die ik zelf goed vind.

Bronnen:

donderdag 13 oktober 2011

ASUS heeft de Ivy Bridge PCI-Express moederborden aangekondigd!

ASUS heeft onlangs drie nieuwe moederborden aangekondigd die Intel's nieuwe Ivy Bridge-processoren zal ondersteunen. Het betreft de P8Z68-Deluxe/GEN3, P8Z68-V Pro/GEN3 en P8Z68-V/GEN3 modellen. De Deluxe editie zal ongeveer 230 euro gaan kosten, de Pro versie zal verkocht worden voor de prijs van 185 euro en de gewone editie zal zo een 160 euro gaan kosten.

Wanneer deze moederborden zullen verkocht worden, is nog niet zeker. Maar volgens TechConnect Magazine kunnen we deze moederborden al vast in Oktober verkrijgen.
P8Z68-V/GEN3 overzicht
P8Z68-V Pro/GEN3 overzicht
P8Z68 Deluxe/GEN3 overzicht

Deze moederborden zijn ontwikkeld voor de Intel Z68 Chipset. Ze zullen maximum 32 GB aan geheugen aankunnen. Ook hebben ze 2x PCI Express 3.0 sloten en één PCI Express 2.0 slot. Ze zullen ook DIGI+ VRM (wat staat voor 'digital voltage regulator module' (die zorgt voor betere overclocking en gaat langer mee.), dit bezorgt de CPU het juiste voltage). Daar bovenop zullen ze ook 4x USB 3.0 poorten bevatten, twee vooraan en twee achteraan. Voor video-uitgangen zal HDMI, DVI en D-SUB beschikbaar zijn.

Hieronder bevind zich een tabel met de specificaties van deze moederborden. De tabel is wel in het Duits.
P8Z68 moederborden: tabel
Mijn mening:

Persoonlijk, vind ik het een voordeel dat deze moederborden allemaal de PCI-Express 3.0 sloten bevatten, doordat deze een bandbreedte heeft van 16 lanes kan het een maximum van 32 GB/s halen, wat het dubbele is van de PCI-Express 2.0. Daardoor kunnen de gebruikers zeer hoge datasnelheden halen. Het is echt geschikt voor mensen die hun grafisch vermogen willen optimaliseren. Daarbij ondersteunen deze moederborden, harde schijven van over de 2.2 TB. Wat ideaal is voor mensen die veel games op hun PC willen installeren, mensen die veel films downloaden en willen bewaren, etc. Zelf vind ik deze moederborden toch wel er zeer goed uitzien!

Voor veel meer informatie kan je kijken op de officiële site van ASUS:
 Bronnen: